Het Meer-Minder-Fonds gestopt

Na 10 prachtige jaren heeft het bestuur van het Meer-Minder-Fonds besloten om te stoppen met zijn activiteiten. Het aantal leden wordt ieder jaar minder en georganiseerde activiteiten worden steeds minder bezocht. Daarnaast is er wel enorm veel bereikt op het gebied van bewustwording en er is in de afgelopen jaren heel veel geld ingezameld.

Bij de start in 2006 werkte het Meer-Minder-Fonds met twee accenten: bewustwording en een project. Over elk project liet het MMF zich uitgebreid informeren en koos het geregeld andere werksoorten en continenten om zo een goed beeld te krijgen van hoe in andere delen van de wereld gewerkt en geleefd wordt. En de leden realiseerden zich het contrast tussen hun eigen leefstijl en die van de mensen daar.

Geleidelijk aan verdiepte het MMF zich in meer samenhangen. Bijvoorbeeld hoe onze westerse weggooimentaliteit ook ver weg tot mensen treft en tot uitputting van de aarde leidt. Het thema duurzaamheid kwam steeds vaker langs – en het fonds ging denken over een Repair Café, Samen met GroenLinks Haarlemmermeer en Natuur en Milieucentrum Haarlemmermeer NMCX kwam het van de grond.

Maar vragen bleven er, want ging men niet voorbij aan de eerste doelstelling: bewustwording? Was er teveel aandacht voor geldwerving?
Er gebeurde meer:  ondanks alle PR kwamen er nauwelijks nieuwe leden bij. “Wat goed dat jullie dat doen, wat een goed idee, wat een mooie combinatie enzovoort,” werd er gezegd, maar er stapte bijna niemand in.
Ook de mogelijkheid om ‘vriend’ te worden leverde weinig nieuwe mensen op.
Verder: de activiteiten die het Meer-Minder-Fonds rond de projecten organiseerde, trokken steeds minder mensen.
Wat wel bijzonder was: het streefbedrag werd ieder jaar royaal tot zeer royaal gehaald.

Alles bij elkaar genomen concluderen de huidige bestuursleden: tien jaar is een mooi moment om te stoppen, we kunnen terugzien op goede tijd, geslaagde projecten, we hebben veel geleerd en de meer-minder-idee zit blijvend in ons denken.

Niet uitgeblust, maar met een goed gevoel:
–    De hoofddoelstelling bewustwording: daar is veel bereikt. Mensen denken nog steeds na over hun inkopen, vertellen ze.
–    In zeker zin is het bloeiende Repair Café een soort erfenis van het Meer-Minder-Fonds.
–    In die tien jaar is veel geleerd over hoe projecten werken. Vaak met de direct betrokkenen, die met passie vertelden over wat hen bewoog (bijvoorbeeld Leandra Lok (Cambodja), Kaz de Jong en Wouter van Empelen van Artsen zonder grenzen (Papoea Nieuw Guinea), de mensen van Remer van Huisje 5, Marieke van Dommele van Justice and Care, Job en Suzanne van Zororai in Mutare, de enthousiastelingen van Ninos de Guatemala, Meta Floor en eerder Daoud Nassar). Vooral die directe en persoonlijke betrokkenheid noemen leden vaak als heel positief en bijzonder punt van het MMF.

Het MMF moet formeel nog blijven staan omdat het de partner is van het Repair Café Haarlemmermeer, maar er worden geen activiteiten meer ontwikkeld. Via website of Facebook kunnen nog goede tips worden doorgegeven en gedeeld, bv. over duurzaamheid en berichten over de tien projecten.

Reacties zijn gesloten.